Dondurmanın Zararları Nelerdir?

Konusu 'Sağlığa Zararlılar' forumundadır ve Serap tarafından 18 Temmuz 2013 başlatılmıştır.

  1. Serap

    Serap Admin Staff Member

    Yaz mevsimi geldiği zaman hemen hepimizin sıkça tükettiği tatlılardan birisi olan dondurma, sıcak yaz aylarında serinletici özelliği ile kendini hem küçüklere hem de büyüklere çok sevdiriyor. Ancak bazılarımız yemenin dozunu kaçırdığı zaman, dondurmayı ana öğünlerinde tüketmek istediği zaman ve dondurma yendiği için normal beslenme düzenine uyulmayıp aç kalındığı zaman, bir takım zararları husule getirebiliyor. Dondurmanın hangi durumlarda sağlık için zararları bulunduğunu öğrenmek isteyenler, yazımızı sonuna kadar okumalı ve uzman doktorun önerilerine kulak vermelidir.

    < Resmi açmak için tıklayın >


    Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da olan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu kaydetti.

    Sıcak yaz günlerinde serinletici özelliği nedeniyle sevilerek tüketilen dondurmanın öğün arasında yenmesinin daha uygun olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şık, dondurma yedikten sonra biraz ılık su içmenin mideyi rahatlattığını kaydetti.

    Dondurmanın Sağlığa Zararları

    Aç karnına dondurma yemenin bazı insanlarda mide ağrısına neden olabileceğini, ayrıca çocukların külahlı dondurma yerken lokmaları hemen yutmaması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, dondurma külahının ağızda bir süre tutup yumuşadıktan sonra yutulmasını, aksi takdirde boğazda tıkanmaya neden olabileceğini dile getirdi.

    ZEHİRLENMEYE NEDEN OLABİLİR

    Dondurmanın sütten imal edildiğini, dolayısıyla her süt ürünü gibi bozulmaya, mikrop üremesine elverişli bir gıda maddesi olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, ağlıklı koşullarda üretilen, taşınan ve muhafaza edilen dondurmaların tüketilmesi gerektiğini belirtti.

    Yrd. Doç. Dr. Şık, üretim aşamasında kullanılan hammaddenin sağlıklı, ekipmanların da hijyenik olmaması halinde, sütten imal edilen dondurmanın mikrop üremesi sonucu hastalık yapıcı bakterilerin bulaşmasıyla insanlarda gıda zehirlenmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.

    ‘SERVİS KAŞIĞI YIKANMALI’

    Dondurma satış yerlerinde buzluktan çeşitli dondurmaları külahlara servis yapmak için kullanılan kaşıkların iş bittiğinde satış elemanı tarafından bir bardak su içine konmasının önemli yanlışlardan biri olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Şık, “Zamanla bu su içinde mikroplar çoğalmaktadır. Bu da sağlık sorunlarına neden olabilir. Firmalar bu konuya dikkat etmeli, servis kaşıklarını sık sık yıkayarak temizlemelidir” dedi.

    BUZLANMIŞ DONDURMAYA DİKKAT!

    Dondurmanın bozulmaya karşı çok hassas bir gıda maddesi olması nedeniyle üretildikten sonra satışa sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, “Saklama koşulları uygun değilse, dondurmanın kendine özgü yapısı bozulacaktır. Yediğimiz dondurmanın bir kısmı havadır. Yani dondurma bir miktar hava içerir. Eğer uygunsuz koşullarda saklama sonucu dondurma erimişse, içerdiği havayı yitireceği için hacmi azalır ve içinde küçük küçük buz parçacıkları oluşur. Bu tip ürünler karşısında tüketiciler dikkatli olmalıdır” diye konuştu.

    Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini, bu nedenle kesinlikle yenmemesi gerektiğini söyledi.

    ‘SON TÜKETİM TARİHİNE BAKIN’

    Yeterli soğutma sistemi olmayan, güneş ışığı ve toza maruz kalan ortamlarda satışa sunulan dondurmaların sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Şık, ambalajlı satılan dondurmanın etiket üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihini dikkat edilmesi, ambalajı yırtılmış, tadı, kokusu değişmiş dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Sayfayı Paylaş

Ziyaretçiler bunları aratarak konuya geldiler:

  1. dondurmanın zararları

    ,
  2. dondurmanın zararları nelerdir

    ,
  3. dondurma zararları

    ,
  4. dondurma zararlimi,
  5. dondurma nın zararları,
  6. aşırı dondurma yemenin zararları,
  7. cok dondurma yemek zararlımı,
  8. dondurmaninn zararları,
  9. dondurmanın zarar,
  10. dondurma zararlı mı
Sitemizde hastalıkların ve sağlık sorunlarının belirtileri, nedenleri, sebepleri, tedavisi ile besinlerin zararları, faydaları, yararları anlatılmaktadır. Hangi hastalık, rahatsızlık nasıl geçer, tedavi yöntemleri, ne iyi gelir gibi sorulara cevap alabilirsiniz.